Catalan

Des del menjador veuen l’hort i les vinyes de garnatxa –la varietat estrella de la Terra Alta– i macabeu. Al fons, les muntanyes de l’Agulla, la Plana i el Migdia es retallen en el cel nítid i blau que ja mira cap a Prat de Comte, el poble més petit de la comarca. A poc a poc s’han anat familiaritzant amb les feines de pagès, perquè malgrat que són gent viatjada i han fet una mica de tot, mai s’havien embarcat en un projecte d’aquesta envergadura. “Vaig criar-me envoltada de pagesos i ramaders, però a casa mai ens vam dedicar a les feines del camp. Això sí, sempre m’ha agradat el contacte directe amb la natura. Després d’estudiar pedagogia em vaig especialitzar en l’educació dels infants a través de l’entorn natural”, explica la Petra. A Toló, el pare de l’Alex és metge i la mare treballa de secretària: “No vinc de tradició familiar pagesa, però vaig voler estudiar viticultura i enologia. A la pràctica em vaig formar en cellers grans i mitjans del sud de França. Però mai m’havia plantejat comprar vinyes, potser perquè partia de la idea errònia que per tirar endavant un projecte vinícola havies de ser hereu de set generacions dedicades al vi”, comenta l’Alex. “La gent ens demanava que ens posicionéssim” Ara que ja tenen casa i una hectàrea de vinyes pròpies –i algunes d’arrendades– treballen per posar en marxa un nou celler. I mentre la burocràcia fa el seu camí, han començat a fer proves amb la primera collita, la del 2018: experimenten en petites botes, àmfores i dipòsits d’acer inoxidable. “Són microvinificacions que ens serveixen per conèixer millor les varietats locals, amb l’ajuda d’altres productors de la comarca. L’Alex té bons coneixements de vinicultura i prou intuïció per elaborar vins que transmetin territori, però al final el mètode de prova i error és un dels més efectius”, explica la Petra. Però al projecte no hi poden dedicar tot el temps que voldrien perquè l’han de compaginar amb altres feines que els generin ingressos complementaris. La Petra treballa al restaurant del càmping de Bot i l’Alex ajuda els propietaris del Celler Menescal. “Aviat començarem a construir un celler a Gandesa i, si tot va bé, al gener ja ho tindrem tot preparat per fer vinificacions i començar a vendre vi”, explica l’Alex. Per fer-ho possible s’han hagut de constituir com a cooperativa.

Français

De la salle à manger, ils peuvent voir le jardin et les vignobles de Grenache - le cépage star de Terra Alta - et de Macabeo. En arrière-plan, les montagnes de l'Agulla, la Plana et el Migdia se découpent dans le ciel bleu clair qui regarde déjà vers Prat de Comte, la plus petite ville de la région. Petit à petit, ils se sont familiarisés avec les travaux de la ferme, car malgré le fait qu'ils soient de grands voyageurs et qu'ils aient un peu tout fait, ils ne s'étaient jamais lancés dans un projet d'une telle ampleur. "J'ai grandi entouré d'agriculteurs et d'éleveurs, mais à la maison, nous ne nous sommes jamais consacrés aux travaux des champs. Bien sûr, j'ai toujours aimé le contact direct avec la nature. Après des études de pédagogie, je me suis spécialisée dans l'éducation des enfants à travers le milieu naturel », explique Petra. A Toló, le père d'Alex est médecin et sa mère travaille comme secrétaire : « Je ne viens pas d'une tradition familiale paysanne, mais je voulais étudier la viticulture et l'œnologie. En pratique, je me suis formé dans des grands et moyens domaines viticoles du sud de la France. Mais je n'avais jamais envisagé d'acheter des vignes, peut-être parce que je suis parti de l'idée erronée que pour mener à bien un projet viticole, il fallait être l'héritier de sept générations dédiées au vin », raconte Alex."Les gens nous ont demandé de nous positionner" Maintenant qu'ils ont une maison et un hectare de leurs propres vignes - et certains en location - ils travaillent au lancement d'un nouveau domaine viticole. Et pendant que la bureaucratie fait son chemin, ils ont commencé à faire des tests avec la première récolte, celle de 2018 : ils expérimentent en petites bottes, amphores et cuves en inox. "Ce sont des microvinifications qui nous permettent de mieux connaître les cépages locaux, avec l'aide d'autres producteurs de la région. Alex a une bonne connaissance de la viticulture et suffisamment d'intuition pour faire des vins qui véhiculent du territoire, mais au final la méthode des essais et des erreurs est l'une des plus efficaces », explique Petra. Mais ils ne peuvent pas consacrer tout le temps qu'ils voudraient au projet car ils doivent le combiner avec d'autres emplois qui génèrent des revenus supplémentaires. Petra travaille au restaurant du camping Bot et Alex aide les propriétaires du Celler Menescal. "Bientôt, nous allons commencer à construire une cave à Gandesa et, si tout va bien, en janvier, nous aurons tout prêt pour faire des vinifications et commencer à vendre du vin", explique Alex. Pour rendre cela possible, ils ont dû être constitués en coopérative.

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